A táplálkozás jelentősége a sebek gyógyulásában

Gondoltad volna, hogy bizonyos élelmiszerek hozzájárulnak a hatékony sebgyógyuláshoz? Pedig így van! Egyes tápanyagok és vitaminok ugyanis felgyorsíthatják a sebgyógyulást. A fehérjében gazdag ételek fogyasztása például az egyik legjobb dolog, amit tehetünk a gyorsabb sebgyógyulás érdekében.

A súlyos/krónikus sebek gyógyulásához ugyanis a szervezetnek többet kell dolgoznia: növelnie kell a gyógyulás elősegítéséhez szükséges energia-, vitamin-, ásványi anyag- és fehérjeszintet. Továbbá értékes tápanyagok vesznek el a sebből szivárgó váladékkal is.

Egyes ún. immunmoduláns tápanyagok (arginin, glutamin, omega-3-zsírsavak) nyomelemek (cink, réz) és vitaminok (C-, A-, B-, E-, D-, K-vitamin) képesek a sebgyógyulás különböző szakaszaiban az általános, nem-specifikus gyulladásos válaszreakció kedvező befolyásolására.

Szaktudásunk, illetve terápiás eszköztárunk birtokában módunk van az akut és krónikus sebek gyógyulásának jelentős javítására, a gyógytartam lerövidítésére, ennek pedig – többek között – költségcsökkentő hatása is lehet.

Táplálkozási tippek

  1. Elsődleges szabály, hogy elegendő mennyiségű kalóriát fogyasszunk, amely kiegyensúlyozott étrendből fakad; fehérjéből, gyümölcsökből, zöldségekből, tejtermékekből és gabonafélékből.
  2. A fehérje fogyasztása különösen nagy jelentőséggel bír: azért előnyös fehérjében gazdag élelmiszereket magunkhoz vennünk, mivel a testünket felépítő összes sejt tartalmaz fehérjét. A cél: minden főétkezés tartalmazzon 20-30 gramm fehérjét, a köztes étkezések (tízórai, uzsonna) további 10-15 grammot. Kiváló fehérjeforrás a bab és hüvelyesek, a diófélék (kesudió, mogyoró, mandula), a tojás, a csirkehús, a tej (növényi változatai is jó választásnak bizonyulnak: szójatej, mandulatej, kókusztej) valamint a fehérjepótló étrend-kiegészítők: tejsavó fehérje, szójafehérje, növényi alapú fehérje.
  3. Igyunk sokat! Természetesen a legjobb a tiszta víz, de mellette bármilyen hozzáadott cukrot nem tartalmazó folyadék szóba jöhet: kávé, tea, gyümölcslé, tej.
  4. Egyes seb-típusok magasabb vitamin és ásványi anyag bevitelt követelnek meg. Az optimális mennyiségeket érdemes dietetikussal egyeztetni.
  5. A cukorbetegségben szenvedőknél különösen fontos a vércukorszint karbantartása, ezzel a sebek kialakulása is megelőzhető, illetve kezelhető. 

Maradt még kérdése?
Keressen bizalommal:

Telefon

+36 30 486 6486